بازار فارکس و یا همان بازار تبادل ارزهای خارجی بازاری بسیار پرطرفدار، پویا و جهانی است. در این بازار می‌توان ارز کشورهای مختلف را خرید و فروش کرد و به نوعی به انجام معامله پرداخت. بسیاری از افراد تمایل دارند تا در مورد تاریخچه بازار فارکس بیشتر بدانند. در واقع باید بدانید که در سال‌  های گذشته این بازار ماجراهای بسیار زیادی را پشت سر گذاشته و حالا امروز از یک سیستم محدود و بسیار سنتی تبدیل به یک سیستم غیرمتمرکز و کاملاً دیجیتالی شده است.

همین موضوع باعث شده تا بسیاری از افراد در تمام دنیا جلب بازار فارکس شوند و تمایل به کسب درآمد از این بازار بین المللی پیدا کنند. حال می ‌خواهیم بدانیم که تاریخچه بازار فارکس چیست و این بازار پرفراز و نشیب از کجا و چگونه شکل گرفته است؟ آیا در گذشته یعنی در همان ابتدای کار بازار فارکس یک بازار کاملا در دسترس برای تمامی افراد بوده است یا تنها برخی از افراد اجازه کار در این بازار را داشتند؟ در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به تمامی سوالات شما در مورد تاریخچه بازار فارکس پاسخ دهیم.

فارکس از کجا شروع شد؟

حال می‌ خواهیم بدانیم که تاریخچه بازار فارکس چیست؟  بازار فارکس از کجا شروع شد؟ در واقع ریشه فارکس را می‌توان در ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد جستجو کرد. همان زمانی که قبایل منطقه بین ‌النهرین برای انجام معاملات خود از مبادله کالا به کالا استفاده کردند. منظور از مبادله کالا به کالا معامله‌ ای است که در همان ۶۰۰۰ سال قبل توسط این قبایل ایجاد شد. بر اساس این روش افراد برای معامله کالاهایی را به یکدیگر می‌ دادند که ارزش کاملاً یکسانی داشته باشد. با گذر زمان این نوع مبادله پیشرفت کرد و کالاهایی مانند نمک و ادویه به عنوان ابزارهای معاملاتی مورد استفاده قرار گرفتند. در آن زمان‌ ها برای مبادله چنین کالاهایی کشتی ‌های مناطق مختلف مسافت ‌هایی را طی می‌ کردند و مبادله‌ های جهانی به این صورت شکل بگیرد.

تاثیر سکه های طلا در تجارت 

حال تاریخچه بازار فارکس را از همین جا شروع می کنیم. با گسترش و توسعه تجارت سیستم‌ های مالی پایدار بهره‌مندی از فلزات گرانبها مانند طلا رواج پیدا کرد و به این شیوه طلا به عنوان پول رایج قرار گرفت. در اوایل قرن ششم این سکه ‌ها رواج بیشتری پیدا کردند، زیرا استحکام خوبی داشتند به همین علت به سرعت در دنیا پذیرفته شد. سکه‌های طلا هم وسیله‌ای برای تجارت داخلی و خارجی آسان هستند. وخلوص و وزن این سکه‌ ها باعث شد تا تجارت بین‌ المللی بسیار آسان‌ تر شود. با بهره‌مندی از سکه‌ های طلا و استفاده آنها در صنعت تجارت بسیاری از سیستم‌ های بانکی و بازارهای مالی پیچیده‌ تر شکل گرفت و نقش موثری در توسعه در دنیا داشتند. در واقع باید بدانید که همین تحولات زمینه ساز پیدایش فارکس شدند و تاثیرات آنها را حتی امروز هم مشاهده می ‌کنیم. این روند تاریخی را برای شما توضیح داده ‌ایم تا متوجه تکامل ابزارهای مالی و تاثیر آنها در تجارت آسان ‌تر بشوید.

سکه‌ های طلا برای مدت‌ های طولانی به عنوان واحد پولی مورد استفاده قرار گرفتند، اما به تدریج به دلیل وزن بالای آن‌ ها، محبوبیتشان کاهش یافت. در قرن نوزدهم، کشورها به «استاندارد طلا» روی آوردند. این سیستم پولی به نوعی اشاره دارد که در آن دولت متعهد می ‌شود مقدار معینی طلا را در ازای هر واحد پول کاغذی پرداخت کند. به عنوان مثال، در این چارچوب، هر فردی که دو واحد پول کاغذی دارد، می‌ تواند با ارائه آن به بانک مرکزی، به همان میزان طلا دریافت کند.

تاریخچه بازار فارکس

رشد و توسعه سیستم بانکداری بین ‌المللی

با پیشرفت و گسترش تجارت جهانی، ضرورت ایجاد سیستم‌ های مالی و بانکداری پیچیده ‌تر به وضوح محسوس شد که خود موضوعی موثر بر تاریخچه بازار فارکس بوده است. در قرن پانزدهم، خانواده مدیچی در فلورانس اقدام به تأسیس بانک ‌هایی در کشورهای مختلف کردند که موجب تسهیل تبادل ارزها گردید. این شبکه‌ های بانکی به بازرگانان این امکان را می‌ دادند که بدون نیاز به حمل فیزیکی پول، معاملات خود را انجام دهند. این رویداد نه تنها به ارتقاء امنیت تجاری کمک کرد، بلکه به شکل ‌گیری بازارهای مالی جهانی نیز یاری رساند. بانک‌ ها به عنوان واسطه‌ هایی برای تأمین منابع مالی و اعتبار، نقش مهمی در رشد اقتصادی ایفا کردند و به نوعی بنیان‌گذار سیستم‌ های مالی مدرن به شمار می ‌آیند.

 

تغییرات و پیشرفت ‌های قرن نوزدهم، آغاز شکل ‌گیری تجارت مدرن  

قرن نوزدهم را می‌ توان دوره ‌ای از تغییرات بسیار موثر اقتصادی و صنعتی دانست. اختراعات و انقلاب صنعتی بسیار زیادی که باعث توسعه تجارت جهانی شد. در آن زمان الکساندر براون و پسران شرکتی قدرتمند در آمریکا بودند که تجارت ارزهای خارجی را شروع کردند. این نوع شرکت‌ ها به مرور زمان باعث تبادل ارز شدند و عنوان بنیان گذار بازارهای مالی مدرن به آنها داده شد.

در آن زمان‌ ها بازارهای جهانی به واسطه تلگراف و راه آهن، ارتباطات و حمل و نقل سریع ‌تری را شکل دادند. به این شیوه با این پیشرفت ‌ها مبادلات ارز بسیار آسان‌ تر شکل گرفت و بازارهای جهانی بیشتر با یکدیگر ارتباط برقرار کردند، سپس رشد شبکه‌ های مالی و بانکی زمینه‌ ساز بازار فارکس در دنیای امروز شدند.

 

تحولات اقتصادی و نبردهای جهانی

جنگ‌ های جهانی اول و دوم تأثیرات عمیقی بر روی اقتصاد جهانی و نظام‌ های مالی گذاشتند. با آغاز جنگ جهانی اول، بسیاری از کشورها ناگزیر شدند برای پوشش هزینه‌ های جنگ، حجم بیشتری از پول را چاپ کنند. این وضعیت باعث بروز تورم شدید و کاهش ارزش پول گشت و فشار زیادی بر سیستم استاندارد طلا وارد آورد. پس از پایان جنگ، تلاش‌ هایی برای بازگشت به این استاندارد صورت گرفت، اما با آغاز رکود بزرگ در دهه ۱۹۳۰، بسیاری از کشورها از این سیستم دست کشیدند. .

جنگ جهانی دوم نیز به تحولات وسیع‌ تری انجامید. اقتصادهای اروپا و آسیا به شدت آسیب دیدند، در حالی که ایالات متحده به عنوان یک قدرت اقتصادی برجسته شناخته شد. این دوره شاهد دگرگونی ‌های عمده‌ ای در ساختارهای اقتصادی و مالی بود که به شکل‌ گیری یک نظم جدید جهانی کمک کرد.

تاریخچه بازار فارکس

توافق‌ نامه ‌های بین ‌المللی و اصلاحات پولی در دنیا

در ادامه این مطلب سعی داریم در مورد توافق ‌نامه‌ها و رویدادهایی توضیح دهیم که منجر به شکل‌ گیری نظام مالی جدید و بازارهای مالی و بازیگران و گردانندگان فارکس شدند. با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد تاریخچه بازار فارکس به دست آورید.

نظام مدیریت پولی برتون وودز ( اولین تغییر بزرگ در تاریخچه بازار فارکس)

در اواخر جنگ جهانی دوم اولین تغییر بزرگ در بازار فارکس شکل گرفت که امروزه آن را مدیریت پولی برتون وودز می‌ نامند. در آن دوران فرانسه، بریتانیای کبیر، آمریکا و دیگر  کشورها در منطقه برتون وودز آمریکا در کنفرانس مالی و پولی سازمان ملل متحد شرکت کردند. در واقع آنها به هدف تدوین نظام پولی جهانی جدید گرد هم آمدند. حتماً برای شما هم سوال است که چرا آمریکا برای چنین کنفرانس بزرگی انتخاب شده بود؟ علت این بوده است که تنها این کشور در آن زمان از صدمات جنگ به دور بوده است و در همان دوران کشورهای اروپایی وضعیت خوبی نداشتند. در آن دوران جنگ جهانی دوم سبب شد تا دلار آمریکا معیاری برای سنجش ارزش ارز کشورهای دیگر انتخاب شود. طبق این کنفرانسی که شکل گرفته بود، توافق ‌نامه ‌ای بر مبنای اقتصاد جهانی شکل گرفت تا کشورها بتوانند به کمک این توافق نامه وضعیت خود را از حالت نابسامان در بیاورند.

توافق بر این اساس بوده است که بازاری منعطف و متصل به یک ارز صورت بگیرد که طبق آن ارزش ارز یک کشور به ارز کشور دیگر متصل می ‌شود. همین موضوع باعث شد تا دیگر کشورها ارز خود را به دلار آمریکا متصل کنند. آن زمان پشتوانه خود دلار، طلا در نظر گرفته شد. دلار ارزش بالایی پیدا کرد، زیرا در آن دوران آمریکا دارای بیشترین ذخایر طلا نسبت به دیگر کشورها بوده است. در نتیجه کشورها می ‌توانستند مبادله خود را بر اساس دلار انجام دهند و هر زمان که تمایل داشتند آن را با طلا عوض کنند.

البته باید بدانید که در نهایت این سیستم با شکست مواجه شد، زیرا دولت آمریکا طلا به اندازه کافی موجود نداشت تا بتواند پشتوانه محکم دلارهای موجود در بازار باشد. در سال ۱۹۷۱ میلادی، ریچارد نیکسون رئیس جمهور متحده آمریکا این توافق نامه را باطل کرد و سیستم دیگری بر مبنای نرخ ارز شناور روی کار آمد.

 

تاثیر نظام پولی نرخ ارز شناور در تاریخچه بازار فارکس 

زمانی که قرارداد برتن وودز با شکست مواجه شد، توافقنامه دیگری در سال ۱۹۷۱ با نام اسمیتسونیان (Smithsonian)  ایجاد شد. این توافقنامه هم تا حدودی شبیه به سیستم برتن وودز بوده است، با این تفاوت که سیستم اسمیتسونیان این اجازه را داشته است که دامنه نوسان بیشتری را به دیگر ارزها بدهد. تمامی این ماجراها و توافق نامه ها جزئی از تاریخچه بازار فارکس به حساب می آیند.

در آن زمان، ایالات متحده ارزش دلار را برابر با ۳۸ دلار به ازای هر اونس طلا تعیین کرد. به همین دلیل، طبق توافقنامه اسمیتسونیان، ارزهای دیگر اجازه داشتند تا ۲.۲۵ درصد در مقابل دلار دستخوش تغییر شوند. این در حالی بود که خود دلار نیز با نسبت مذکور به طلا تضمین می ‌شد.
در سال ۱۹۷۲، کشورهای اروپایی به دنبال کاهش وابستگی خود به دلار بودند. به این منظور، آلمان غربی، فرانسه، ایتالیا، هلند، بلژیک و لوکزامبورگ با یکدیگر همکاری کردند تا یک ارز مشترک ایجاد کنند.

هر یک از این نظام ‌های پولی دارای اشتباهات مشابهی با توافقنامه برتن وودز بودند و به همین دلیل نیز با ناکامی روبه‌رو شدند. این وضعیت منجر به آن شد که در سال ۱۹۷۳، استفاده از نظام پولی با نرخ ارز شناور به رسمیت شناخته شود.

توافقنامه پلازا در تاریخچه بازار فارکس 

ارزش دلار نسبت به دیگر ارزها در اوایل دهه ۸۰ میلادی بسیار زیاد شده بود.. به طوری که این موضوع باعث شد تا برخی از صادر کنندگان با مشکلات بسیار زیادی مواجه شوند در آن دوران اقتصاددان مشهور آمریکایی به نام پل ولکر برای برطرف کردن رکود اقتصادی نرخ بهره را افزایش داد. این کار او باعث شد تا قیمت دلار افزایش پیدا کند و در ادامه تورم هم کاهش پیدا کرد. اما با این حرکت در آن دوران آمریکا کاهش رقابت پذیری در سطح بازارهای جهانی را تجربه کرد.

به طور کلی دلار آمریکا ارزش بسیار خوبی داشت و این موضوع باعث شد تا کشورهای جهان سومی با چالش‌ها و مشکلات بسیار زیادی دست و پنجه نرم کنند. گروه  G5 که از کشورهای فرانسه، آلمان غربی، ژاپن، آمریکا و بریتانیا تشکیل شده بود، در سال ۱۹۸۵  نمایندگان خود را در یک جلسه بسیار مهم در هتل پلازای نیویورک به شهر نیویورک فرستادند. رسانه ‌ها توانستند از اخبار این نشست اطلاع پیدا کنند. همین موضوع باعث شد تا گروه جی فایو بیانیه ‌ای را تحت عنوان تمجید از ارزهای غیر از دلار منتشر کند. در هر صورت در این نشست توافق‌ نامه پلازا شکل گرفت و در نهایت قیمت دلار به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد.

این اتفاق باعث شد تا بسیاری از معامله‌ گران به این فکر برسند که می‌ توان دنیای جدیدی از کسب درآمد را در معامله‌ گری به وجود آورد و آنها با معنی فرصت کسب درآمد بیشتر آشنا شدند.

 

آغاز شکل‌گیری یورو

پس از جنگ جهانی دوم اروپا تمام سعی خود را کرد تا کشورهای منطقه را دوباره به یکدیگر نزدیک و متصل کند. هیچ کدام از پیمان ‌هایی که برقرار شد نتوانستند به اندازه پیمان ماستریخت موثر باشندکه خود تاثیری در تاریخچه بازار فارکس داشته است. بر اساس این پیمان و یا توافقنامه اتحادیه اروپا ایجاد شد. پس از گذشت مدت زمانی یورو شکل گرفت. نام پیمان ماستریخت از روی شهری در هلند گرفته شده است که این پیمان هم در طی زمان‌ها دچار اصلاحاتی شد. در نهایت شکل ‌گیری یورو سبب شد تا کسب و کارهای فعال و در اروپا در بازارهای جهانی خود ریسک کمتری را در مبادلات انجام دهند.

تاریخچه بازار فارکس

ظهور بازار آنلاین در معامله در تاریخچه بازار فارکس 

در دهه ۹۰ میلادی بازار تبادل ارزهای خارجی به طور قابل توجهی رشد کرد و رشد پرسرعت در آن دوران به علت نحوه نگرش مردم به پول و استفاده از آن بوده است که به سرعت تغییر پیدا می ‌کرد. دقیقاً در مورد زمانی صحبت می ‌کنیم که مردم برای اولین بار می ‌توانستند از قیمت یک ارز تنها با یک کلیک ساده باخبر شوند که این دوران نیز جزء مهمی از تاریخچه بازار فارکس است. دیگر برای اطلاع از این اخبار نیاز به تماس تلفنی با چندین معامله‌ گر و بروکر نبود. این موضوع باعث شد تا بازار فارکس برای همیشه تغییرات بسیار زیادی را به خود ببیند. ارزهایی که تا قبل از این اتفاقات در سلطه نظام‌ های پولی بوده ‌اند، امروز قابل خرید و فروش هستند. این اتفاقات سبب شد تا بازارهایی مانند بازار شرق آسیا توسعه بسیار خوبی بگیرد و سرمایه‌گذاران و معامله‌گران زیادی را به خود جلب کند.

  وضعیت کنونی فارکس در دنیای امروز 

امروزه افراد در تمام دنیا با شرایط مالی مختلف، هر نوع نژادی و اعتقاداتی وارد بازار فارکس می ‌شوند. همه ما می‌دانیم که معاملات بازار فارکس کجا انجام میشوند، زیرا افراد با بستر اینترنت و فضای آنلاین آشنایی کافی دارند. در واقع این بازار توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده به طوری که  حتی خود شما هم با وجود تحریم‌ های زیادی که در کشور وجود دارد، حتی از یک روستای بسیار کوچک می ‌توانید با یک سیستم کامپیوتری و اینترنت وارد بازار بین‌المللی فارکس شوید و فرصت درآمدزایی را برای خود به وجود آورید.

حال که اطلاعاتی در مورد تاریخچه بازار فارکس به دست آوردید، حالا باید بدانید که بازار فارکس با بیش از 6 تریلیون دلار حجم معاملات در روز، یکی از نقد شونده ‌ترین، بهترین و بزرگترین بازارهای مالی در دنیا به حساب می‌ آید. این بازار دارای رسانات بسیار زیادی است که البته فرصت‌ های سودآوری بسیار زیادی را برای معامله‌ گران فراهم می‌ کند. همچنان جذابیت بسیار زیادی برای تریدرها دارد و آنها را به خود جلب می‌کند. امروزه تکنولوژی‌ های نوین اعم از الگوریتم‌های معاملاتی کمک کردند تا بازار فارکس یکی از برترین بازارها باشد تا معامله‌ گران بتوانند تحلیل ‌های دقیق‌ تری را در انجام معاملات خود مانند تحلیل فاندامنتال داشته باشند. با این شرایط انتظار می ‌رود در آینده‌ای نه چندان دور، بازار فارکس پیشرفت ‌های بیشتری را داشته باشد. احتمال زیاد افراد بیشتر از هوش مصنوعی و تحلیل داده‌ ها استفاده می‌ کنند تا سرعت معاملات خود را بالا ببرند و به کیفیت آن بیفزایند.

سخن پایانی

به طور کلی باید بدانید که معامله‌ گری در دنیای فارکس از سال ‌ها قبل تا به امروز پیشرفت بسیار زیادی داشته است. روزهای اول در این بازار از سکه های طلا استفاده می ‌شد. اما امروزه فارکس تبدیل به بازاری غیر متمرکز شده است. تمامی اتفاقات و فراز و نشیب‌ها باعث شدند تا ما بتوانیم فرصت درآمدزایی دلاری بسیار خوبی را از این بازار به دست آوریم.

اگر شما هم تمایل دارید تا در دنیای فارکس شروع به فعالیت کنید، حتماً به مطالعه تاریخچه فارکس و اتفاقاتی که از گذشته تا به امروز برای آن افتاده است، بپردازید. این موضوع باعث می ‌شود تا نگرش شما نسبت به بازارهای مالی بهتر و بازتر شود. با توجه به وجود سیستم‌ های بسیار پیشرفته مانند بلاک چین و هوش مصنوعی، احتمال زیاد در آینده تغییرات بسیار بزرگی در دنیای فارکس رخ می ‌دهد.

 

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن